Váš svet strojov...
Prihlásenie
Košík
0
Cena bez DPH
0 €
Celkom k úhrade s DPH
0 €
Späť na zoznam článkov
20. 06. 2024
Martin Bauer
Téma
Informácie

Ako vybrať kompresor?

Kompresory je možné klasifikovať mnohými spôsobmi v závislosti od ich konštrukcie a účelu, ale pre bežného užívateľa sú v zásade 3 hlavné parametre...





 
Typ kompresora podľa efektivity výkonu: piestový či skrutkový
Druh kompresora podľa prevedenia: olejový či bezolejový
Typ kompresora podľa konštrukcie: pojazdný či stacionárny
 
 

Prvou skupinou sú piestové kompresory, ktoré sú ideálnou voľbou pre prevádzky kde nie je požadovaná trvalá dodávka stlačeného vzduchu. Optimálny chod piestového kompresora je v pomere 3:1 tj napríklad: 6 minút je kompresor v zábere a 2 minúty odpočíva. Všeobecne sa jedná o stroj s jednoduchým ovládaním a jednoduchou údržbou, na druhú stranu vyznačujú sa vyššou hlučnosťou.
Piestové kompresory sa následne delia na 2 základné typy – olejové a bezolejové.




Olejové prevedenie je najviac používané u stredných a veľkých kompresorov, kde je kladený dôraz na výkon a efektivitu dodávaného množstva stlačeného vzduchu. Len musíme brať do úvahy skutočnosť, že z dôvodu prítomnosti oleja v agregáte kompresora sa určitý podiel olejových pár dostáva aj do stlačeného vzduchu. Tu je vhodné vzduch filtrovať v prípade, že je používaný na prevádzku strojov a zariadení chúlostivých na prítomnosť oleja a kondenzátu v stlačenom vzduchu alebo keď je stlačený vzduch používaný v potravinárstve.
Dôležitou súčasťou olejových kompresorov v spojení so samotným výkonom kompresora je veľkosť vzdušníka (nádoby). Výrobcovia vždy ponúkajú veľkosť vzdušníka zodpovedajúcu výkonu samotného agregátu kompresora. Tu je skôr dôležité zvoliť si, či potrebujeme pojazdný alebo stacionárny kompresor pre našu činnosť.



Bezolejové prevedenie nám ponúka možnosť mať kompresor bez mazného oleja a tým získavať stlačený vzduch bez olejových pár. Naopak, efektivita a výkon kompresora je podstatne nižší ako u olejových kompresorov. Tu sa pomer optimálneho chodu odporúča na 2:1 tj. napr: 6 minút v zábere a 3 minúty odpočíva.
Výhodou týchto kompresorov je, že sú spravidla malé a skladné, ľahké na manipuláciu, vhodné na montážne práce aj na domáce použitie.
Tieto kompresory sú vyrábané s menšími motormi s dôrazom na nízku hmotnosť a skladnosť. Preto vďaka svojej nízkej hmotnosti sú skôr prenosné av ojedinelých prípadoch aj pojazdné.




Druhou skupinou sú skrutkové kompresory, ktoré sú ideálnou voľbou pre nepretržitú alebo viac výmennú prevádzku. Oproti piestovým sú skrutkové kompresory podstatne tichšie a so 100% účinnosťou. Spravidla sú v stacionárnom prevedení, ale v poslednej dobe výrobcovia ponúkajú aj menšie skrutkové kompresory v pojazdnom prevedení s menším vzdušníkom a tu sa výkon pohybuje do 390 l/min. Čo sa týka veľkosti vzdušníka sú vždy rozumne zvolené už výrobcom a je možné si vybrať variant skrutkový kompresor umiestnený na nádobe alebo variant kedy kompresor je samostatne stojaci a vedľa neho stojatý vzdušník.



Na aké parametre pri výbere kompresora klásť dôraz?

Výkon kompresora (plniaci výkon, dodávané množstvo, výtlak, výstupný výkon atď.) je najdôležitejší parameter pre výber. Niektorí výrobcovia ale udávajú tzv. sací výkon ktorý je z týchto dvoch hodnôt vždy vyšší a mnohokrát môže byť uvádzaný ako jediná hodnota výkonu kompresora. Pomer medzi sacím výkonom a plniacim výkonom je cca 25 % tzn. Sací výkon 520 l/min = 400 l/min (zaokrúhlené).

Pracovný tlak je ďalším dôležitým ukazovateľom výkonu kompresora. U menších kompresorov bezolejových aj olejových býva spravidla maximálna hodnota tlaku 8 barov (0,8 MPa) a pri väčších olejových kompresoroch je potom max. hodnota tlaku 10 barov. (0,10 MPa) V ponuke sú tiež kompresory s max. tlakom až 15 barov. Vo veľkej väčšine sú kompresory vybavené regulátorom tlaku, na ktorom je možné nastaviť požadovaný tlak pre výstup z kompresora (zo vzdušníka). Samotný chod, tj zapnutie a vypnutie je potom riadené automaticky tlakovým spínačom, ktorý je vždy súčasťou každého kompresora.

Použitie kompresora podľa konštrukcie. To znamená, či bude kompresor využívaný ako mobilný zdroj stlačeného vzduchu – montážne práce, skúšobné práce, práce s použitím pneumatického náradia v teréne atď. Alebo bude kompresor využívaný ako zdroj stlačeného vzduchu pre stabilnú prevádzku – pneuservis, autoservis, strojnú prevádzku či výrobnú prevádzku.
 

Tipy na záver:

Pri výbere kompresora vždy počítajte s výkonnostnou rezervou do budúcnosti alebo si vytvorte prípadnú zálohu druhým kompresorom, to v prípade že budete prevádzkovať nepretržitú prevádzku alebo prevádzku ktorá je 100% závislá na stlačenom vzduchu.
Súčasťou kompresorov sú vzdušníky alebo tlakové nádoby v ktorých sa počas prevádzky kompresora vytvára voda tzv. kondenzát. Pravidelným odpúšťaním tohto kondenzátu predlžujete životnosť nielen vzdušníka ale aj samotného kompresora. Ponechaním kondenzátu v nádobe sa znižuje kapacita stlačeného vzduchu v nádobe a kompresor spína do tlaku častejšie.
Pretože kompresor pracuje najmä s okolitým vzduchom, snažte sa mu dopriať čistý vzduch aj okolie. Prevádzkujte kompresor vo vetranej kompresorovni a pravidelne vykonávajte servis, tj. výmena oleja a vzduchového filtra.
U skrutkových kompresorov sa jedná o dodržanie periodického servisu podľa natočených Mth. (motohodín).




 

Galéria

Späť na zoznam článkov
Povinné pole Zlý formát